Lezing 1876 – Prof.dr. Edwin Bremer en Dr. Jimena Álvarez Freile

SprekerProf.dr. E. Bremer en Dr. J. Álvarez Freile(UMCG)
TitelCellulaire immuuntherapie als academisch geneesmiddel
Datum/tijddinsdag 15 oktober om 20:00u
Taalde lezing wordt deels in het Nederlands en deels in het Engels gegeven
LocatieRabo Studio in Forum Groningen en online (zie Livestream)
Aanmeldenvooraf aanmelden wordt zeer op prijs gesteld vanwege de (gratis door het KNG ter beschikking gestelde) catering en kan tot zondag 13 oktober 17:00u via: kng@rug.nl
Livestreamlezing online volgen? Dat kan vanaf +/- 19:55u via de livestream op YouTube. Vooraf aanmelden is dan niet nodig.
Samenvatting

De behandeling van bepaalde B cel kankers(oorten) heeft in de laatste jaren een belangrijke doorbraak gekend, door de toepassing van zogeheten Chimeer Antigen Receptor (CAR)-T celtherapie. CAR-T celtherapie is een vorm van cellulaire immuuntherapie waarbij de eigen afweercellen van de patiënt genetisch worden aangepast zodat ze de kanker beter herkennen. De CAR is een extra stukje DNA coderend voor een eiwit dat ervoor zorgt dat de T-cel (die na de behandeling een CAR-T-cel is geworden) de kankercellen herkent, en aanvalt. Voor behandeling worden de afweercellen eerst afgenomen bij de patiënt, in het lab aangepast en daarna als medicijn aan de patiënt toegediend. Voor B cellymfoom heeft deze behandeling in een sterke verbetering van de overlevingskans van patiënten geresulteerd en deze behandeling is dan ook vergoede zorg.

Echter, aan de huidige commerciële behandeling met CAR-T zit een aantal nadelen, zoals de lange doorlooptijd voordat de CAR-T cellen gereed zijn voor toediening (4-6 weken) en de zeer hoge kosten van behandeling.In deze voordracht wordt, na een inleiding over immuuntherapie bij kanker en CAR-T-cellen in het bijzonder, een initiatief van het UMCG gepresenteerd om deze problemen op te lossen, de zogeheten Point-of-Care CAR-T behandeling. Met dit PoC initiatief wordt de gehele behandeling in en door het ziekenhuis uitgevoerd en kunnen patiënten binnen 7 dagen behandeld worden. Daarnaast kan de behandeling voor een academische prijs worden versterkt. Deze PoC CAR-T behandeling wordt momenteel in een fase II klinische trial 1-op-1 vergeleken met commerciële behandeling, met als doel om deze behandeling als vergoede zorg te kunnen gaan verstrekken. In het eerste deel van de voordracht zal PoC aanpak voor B cellymfoom worden besproken.

In het tweede deel van de voordracht zal door dr. Álvarez een nieuwe CAR-T therapie, gericht tegen een ander type kanker (T cel leukemie), worden gepresenteerd. Hierbij zal zij het concept toelichten, de preklinische validatie stappen en de gekozen strategie voor klinische productie van deze therapie voor patiënten. Deze CAR is de eerste volledig in-huis ontwikkelde CAR T-cel waarmee wordt beoogd om in de toekomst via het PoC principe patiënten met T cel leukemie in Groningen te behandelen.